A felelősséggel gondolkodók lapja!
Megrendelem Már előfizető vagyok

Mi állhat a hátfájásod mögött? Felfedezd fel a rejtett okokat!

Vess egy pillantást az alábbi ábrára, és derítsd ki, mi lehet a hátfájásod valódi oka! Meglepő lehet, de a fájdalom forrása egy másik szerv is lehet!

A hátfájás gyakori kísérője napjainknak, de okai sokszor rejtve maradnak. Az alábbiakban megvizsgáljuk a leggyakrabban előforduló okokat, és rávilágítunk, hogyan befolyásolhatják egyes belső problémák a hátunk egészségét.

A hátfájás gyökerei sokfélék összetettek lehetnek. Míg gyakran a gerinc körüli izmok és szalagok terhelése okozza a fájdalmat, más belső problémák, mint egy sérült porckorong vagy az ízületi kopás, szintén hozzájárulhatnak a fájdalom kialakulásához. A legújabb kutatások szerint a hátfájás, különösen a porckorongok leépülésével összefüggő fájdalom, örökletes is lehet. Az okok megértése és kezelése a hátfájás csökkentésének és a jobb életminőség elérésének kulcsa lehet.

A leggyakoribb okok:

Rossz testtartás és gyenge hátizomzat: A rossz tartás és az izomerő hiánya a gerinc egyenetlen terheléséhez és a hátizmok feszüléséhez vezethet, amely gyakori fájdalomforrássá válhat.

Stressz és pszichés terhelés: A munkahelyi vagy otthoni stressz fokozhatja az izomfeszültséget, ami tovább súlyosbítja a hátfájást.

Izomszalag-sérülések: A szalagsérülések, például a szalagok megnyúlása vagy előreesése, szintén hozzájárulhatnak a fájdalomhoz.

Korral járó elváltozások: Az évek múlásával a gerinc ízületei kopnak, ami fokozatosan fájdalmat okozhat.

Csigolyasérülés és csontritkulás: A csigolyák sérülése vagy a csontritkulás is komoly fájdalmat okozhat a hátban.

Egyéb betegségek: Például az övsömör vagy a csontritkulás, szintén hátborzongató fájdalmat okozhatnak.

Menstruáció és terhesség: A hormonális változások és a testi változások további terhet rónak a gerincre, ami fájdalmat okozhat.

Más szervi okok

Azonban elég gyakran a hátfájás mögött más területek problémái húzódnak meg. Ezt a legjobban úgy ellenőrizhetjük, ha végignyomkodjuk a gerincünket, és fájdalmat érzünk a test más pontjain. Az alábbi ábra segítségével azonosíthatjuk, mely szervünk lehet az érintett, és így lépéseket tehetünk a fájdalom megszüntetésére.

 

Javasoljuk mindenkinek, hogy tartós, visszatérő gerincpanasz esetén, feltétlenül keressen fel egy szakembert.