A felelősséggel gondolkodók lapja!
Megrendelem Már előfizető vagyok

Így mentsd meg a túlöntözött fokföldi ibolyádat!

Még a legóvatosabbakkal is előfordul, hogy túlöntöznek néha egy-két virágot. A fokföldi ibolya kimondottan érzékeny erre, de egy kis odafigyeléssel visszafordíthatjuk a dolgot!

Először nézzünk néhány általános gondozási tanácsot!

• Nyáron a balkonok színkavalkádja mellett fel sem tűnik, de a téli szürkeségben az ablakpárkányok hálás növénye a fokföldi ibolya. Szinte egész évben virágzik, alig tart pihenőidőt, mégis több éven keresztül hozza rózsaszín, fehér, kék, lila és ezek különböző árnyalatú, akár többszínű virágait.
• Télen tarthatjuk az ablak mellett, mert kedveli a fényt, tavasztól azonban óvjuk a tűző naptól. Az északi és a keleti ablakok kiválóan megfelelnek, ahol a déli nap nem perzselheti meg érzékeny levélzetét. A napégés először sárga foltként jelentkezik, ami idővel barnássá válik, és a teljes levél is elpusztulhat.
• A 20 fokot kedveli, az öntözővize is szobahőmérsékletű legyen. Ha hideg víz kerül a levelére, ezek foltosak lesznek.
• A levelek soha ne érjenek az ablaküveghez!
• Kedveli a magas páratartalmat, amit fűtött szobában többféleképpen is biztosíthatunk, de soha ne permetezzük a leveleit, mert ez betegséghez vezethet.
• Állítsuk növények közé, amelyek párologtatása kedvező, magasabb páratartalmú mikroklímát biztosít. A cserép közelébe vízzel töltött tálat is tehetünk.
• Kaviccsal és vízzel töltött tálcára is állíthatjuk növényünket, de cserépalátéttel együtt, hogy elkerüljük a fokföldi ibolya másik ellenségét, a túl sok öntözővíz, a túl nedves föld miatt kialakuló tőrothadást. Öntözés előtt mindig ellenőrizzük földjét, ha még nedves, halasszuk későbbre az öntözést.
• Célszerű alulról öntözni, elkerülhetjük a levelek sérülését. Öntözés után fél órával öntsük ki az alátétből a vizet, a pangó víz rothadást okoz.

Mit tegyünk, ha túlöntöztük?

Ha túlöntöztük a növényt, levelei a szárazság tüneteihez hasonlóan bágyadtak, lógnak, ekkor gyorsan kell cselekednünk. Semmiképpen ne hagyjuk, hogy a növény a földben maradjon, mondván, "majd kiszárad és helyrejön". Ez nem válik be a fokföldi ibolyánál. Ehelyett inkább próbáljuk meg az alábbiakat:
• Emeljük ki a fokföldi ibolyát a földből, és ha gyökerei még nem sérültek, tegyük nedvszívó papírtörlőre "pihenni" egy-két órára, úgy, hogy a gyökereit óvatosan betakargatjuk és finoman lenyomkodjuk, majd ezután ültessük át. Ültetéskor ne nyomjuk erősen össze a talajt, hagyjuk, hogy szellős maradjon. Pár napig ne öntözzük
• Ha már a gyökerek is rothadásnak indultak, próbáljuk meg egy lefertőtlenített ollóval visszametszeni a gyökereit az egészséges részig, majd ugyanúgy mint az előző megoldásnál. papírtörlőn pihentessük és ültessük át.

Ha nagyon sérültek a gyökerek, a növény menthetetlen, de ekkor megpróbálhatjuk  levéldugványról szaporítani növényünket.
• Válasszunk ki még egészséges leveleket kb 4 cm-es nyéllel együtt, kicsit ferdén ültessünk laza talajba. A levélnyél egészen a levél széléig kerüljön az ültetőközegbe. Páradús környezetet biztosítsunk a levéldugványnak, több helyen kilyukasztott nejlonzacskóval takarjuk le. A takaró ne érjen a levélhez, ha kell, pálcákkal támasszuk fel. A kis növénykék, hőmérséklettől függően 4-6 héten belül jelennek meg.
• Megpróbálhatjuk a levelet vízben gyökereztetni, de a friss gyökérkék nagyon érzékenyek, igen óvatosan ültessük földbe. A legjobb, ha a kis növényt tartva, csak köré morzsáljuk a földet, és enyhén megnyomkodjuk mellette a talajt.

Az egészséges növényeket elegendő kétévente átültetni, eggyel nagyobb méretű cserépbe. Optimális, ha a fokföldi ibolya gyökerei éppen kitöltik a cserepet. Ha ültetés előtt hagyjuk kicsit kiszáradni a növényt, egyszerűbb lesz munkánk, mert nem törnek olyan könnyen a levelek. Átültetés után 2-3 hétig ne tápoldatozzuk.