Gyorsan elkészíthető egészséges és egyszerű finomságok az egész családnak.
Az édesburgonyának a hagyományos burgonyához nem sok köze van. Sokkal egészségesebb, mert a hétköznapi burgonyával ellentétben, nem emeli meg a vércukorszintet, így nem hizlal.
Pozitív hatásai:
Édesburgonyából számtalan étel készíthető. Íme egy pár ötlet:
Édesburgonya turmix - Kiváló napindító! Tartalmas, egészséges - és csodaszép a színe is.
Hozzávalók:
A felkockázott édesburgonyát puhára főzzük. Miután kihűlt. a többi alapanyaggal egy shakerben összeturmixoljuk.
Édesburgonya "pirítós"
Csak szeletelj fel egy édesburgonyát, süsd meg a sütőben, és tedd rá friss alapanyagokat. Ilyen egyszerű!
Készítheted normál sütőben vagy forró levegős sütőben. Érdemes egy kevés olívaolajjal megkenni mindkét oldalát!
10-15 perc alatt elkészül - attól függ, milyen vastag. Akkor jó, ha már kicsit megbarnul sütés közben.
A feltéteket ízlés szerint válogathatod: lehet avokádós, tojásos, sonkás, lazacos, magvas, krémsajtos, stb.
Édesburgonya chips
Hozzávalók:
Hasábokra vágjuk az édesburgonyát. Beletesszük egy edénybe, meglocsoljuk olíva olajjal és megszórjuk fűszerekkel. Átforgatjuk, majd egy sütőpapíron szépen elrendezzük, és mehet a sütőbe. 200 fokon sütjük. Először megpuhul, majd ropogóssá, barnás színűvé kezd válni. Ekkor jó!
Mártogatós készítünk hozzá - pl. fokhagymás tejfölt.
Édesburgonya gofri
Hozzávalók:
Egy nagy tálba keverjük össze a lisztet, a zablisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót. A tojást, a tejet, a joghurtot, az olajat, a pürét és a barna cukrot mindaddig keverjük, amíg egységes masszát nem kapunk. Hagyjuk állni 10 percig.
Ha a tészta túl sűrű, adjunk hozzá 1-2 evőkanál tejet.
A kapott tésztából 2 evőkanálnyit kókuszolajjal vagy vajjal vékonyan megkent gofrisütőbe helyezünk. A fedelét lecsukva pár percig sütjük, míg meg nem kapjuk a kívánt „gofri” állagot.
TIPP: Édesburgonya helyett használhatunk almát, körtét vagy sütőtököt is.