A kövér porcsin a legtöbb ember szemében egyszerűen dudva, pedig nemcsak hogy ehető, számtalan gyógyhatása is van.
A legtöbb gyógynövényért nem kell a mezőket járnunk, hiszen bármelyik kertben előfordulnak. Igaz, sokszor nem is tudjuk róluk, milyen sokat tehetnek egészségünkért. A kövér porcsin (Portulaca oleracea) sok kerttulajdonos számára nem más, mint kiirthatatlan dudva. Megtelepszik a legkisebb résekben, és ha nem távolítják el maradéktalanul, újra és újra előbújik.
Egész évben, egészen a fagyokig nő a kövér porcsin. Lehet szárazság, lehet esős időszak a porcsin mindig jól érzi magát. Annyira jellegzetes, hogy más növénnyel nem téveszthető össze: évelő növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt nyersen is és főzve fogyaszthatjuk.
Kövér porcsin gyógyhatása:
Konyhai felhasználásra is alkalmas, mivel ásványi sókban és B-, C-vitaminban gazdag, kellemesen sós ízű. Leveleit és fiatal hajtásait gyűjtjük. A közvetlen virágzás előtt begyűjtött levelek és hajtások a legmegfelelőbbek. A fiatal levelek és hajtások befőzéssel és fagyasztással egyaránt tartósíthatók. A kövér porcsin főtt, sült húsokhoz és grillezett ételekhez kínálható. A felaprított fiatal levelek a paradicsomsalátának kitűnő ízt adnak. Nem szabad az étellel együtt főzni, a finomra vágott leveleket tálalás előtt hintjük az ételre. A fiatal levelek frissen és szárítva sószegény diétás ételek ízesítésére kiválóan alkalmasak. A nagyobb, idősebb levelekből főzelék készíthető.
Egyiptomban és Szudánban nemesített változatait kerti növényként termesztik. A nemesített kerti növénynek csak a levélmérete különbözik a vadon termőétől. Nyugat-Európában pedig vadon begyűjtik, majd friss saláta alapanyagként hozzák forgalomba. Törökországban közkedvelt saláta alapanyag.
Receptek:
• Porcsinfőzelék:
2 evőkanál zsemlemorzsát megpirítunk egy kevés vajon. 500 g porcsinlevelet ráteszünk és megpuhítjuk. Húslével felöntjük és tejföllel ízesítjük. Esetleg zabpehellyel meghinthetjük. A spenóthoz hasonló módon is készíthetünk belőle főzeléket.
• Porcsin franciásan:
250 g porcsinlevelet lobogó sós vízbe dobjuk, majd leszűrjük. Extra szűz olíva olajon petrezselyemzölddel, fokhagymával, sóval, borssal, szerecsendióval hirtelen átsütjük. Házi tejben vagy húslevesben beáztatott száraz kenyérrel puhára főzzük, reszelt házi sajttal, zsemlemorzsával megszórjuk és vajdarabokat rakunk a tetejére. Forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje aranyló sárga nem lesz.
• Párolt porcsin:
Fiatal porcsin leveleket gyűjtünk, 200 g levelet vízben puhára párolunk, robotgéppel pépesítjük, kicsit megsózzuk, majd tejszínnel ízesítjük. Köretként esszük.
• Porcsin saláta:
A zsenge, megmosott, kb. 250 g porcsinlevelet az alábbi öntettel összekeverjük. Öntet: 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 evőkanál citromlé, só, bors és egy kevés apróra vágott lila hagyma. Én leginkább így, nyersen szeretem, akár más salátához keverve is, vagy saláta tetejére szórva. Forrás