A datolyaszilva ízre is finom, és sokoldalúan hatásos.
Itthon nem annyira népszerű egyelőre a datolyaszilva, de fontos, hogy tudj róla, mert rengeteg gyógyíthatatlannak ítélt egészségügyi állapotot orvosol ez a gyümölcs.
Magyarországon is megterem, és -20 fokig télálló a fája. Ráadásul ez a gyümölcs akár egész télen a fán maradhat, persze, ha nem esszük meg.
Legfinomabb, legintenzívebb az íze akkor, ha az első fagy megcsípi, úgy, mint a naspolyát.
A datolyaszilvát ébenszilva, kaki, khaki, káki néven is említik. A hagyományos gyümölcsökhöz hasonlóan fel is dolgozható.
Legegyszerűbb az aszalvány készítése, de lekvár, dzsem, velő előállítására is tökéletes. Teljes érésben sok fajta gyümölcse leginkább egy puhára érett kajszi állagára hasonlít: csurranóan lédús, mézédes.
A narancsszínű datolyaszilva Kínából származik.
Az érett datolyaszilva íze és illata olyan, mintha a sütőtök és őszibarack keveréke lenne. Sok magnéziumot, nátriumot, vasat, cinket és káliumot tartalmaz. Javallott a terhes nők számára is. A-, B- és C-vitamin tartalma is magas.
Néhány jótékony hatása:
A datolyaszilvát gyakran használják krémek alapanyagaként, így ajánlott azoknak is fogyasztani, akik korán ráncosodtak, fáradt, fakó, száraz a bőrük. A belsőleg fogyasztáson kívül villával széttörve, kis mézzel elkeverve pakolásként is használható.
A fajták gyakorlatilag öntermékenyek, hihetetlenül bőven teremnek, téli tárolásra, feldolgozásra kiválóak. Ráadásul semmilyen vegyszeres kezelést, permetezést nem igényelnek, abszolút bio-módon nevelhetők!