Egyre több szó esik az algákról manapság. A Spirulina és Chlorella édesvizi algák kivonatát tartalmazó készítményeket mind többen használják. Ön tudja, hogy miért érdemes algát fogyasztani?
Spirulina alga – az immunerősítés királynője
A spirulina algának nagyon magas a fehérje, az esszenciális aminosav, a vas és a klorofill tartalma. A spirulina gyakorlatilag a legjelentősebb B-12 vitamin és fehérje forrás a vegetáriánusok számára.
Spirulina a leggazdagabb béta-karotin tartalmú élelmiszer, melyben a karotinoidok mind a tíz változata megtalálható. Ezen természetes változatok sokkal jobban asszimilálódnak a szervezetben, mint a mesterséges formák.
Feltételezhető, hogy az algában, chlorellában és a zöldségekben lévő természetes karotinoidok rendelkeznek a legerősebb antioxidáns hatással. Húsz éves kutatások alapján ezen növények rendszeres fogyasztásával rák elleni védelmet érhetünk el.
A spirulina por segíti a szervezet vörös- és fehérvérsejt termelését, ezzel erősíti az immunrendszert.
Spirulina alga tudományos kutatások szerint hasznos lehet légzőszervi problémákra és különösen allergiás rhinitis esetén csökkentheti a tüneteket.
Japán kutatások megerősítették, hogy 90%-ban hatékony lehet az időskori szürkehályog ellen.
A spirulina szabályozza a magas vérnyomást és növelheti az erek rugalmasságát. Megelőzés és kezelésként is használható a zsírmáj és a cirrózis ellen, valamint csökkenti a májgyulladás kialakulásának a lehetőségét. A spirulina nagy segítséget nyújthat a túlsúly elleni küzdelemben is.
Chlorella alga – a méregtelenítés királya
Rendkívül gazdag fehérjében, vitaminokban és enzimekben, valamint más mikroelemekben, klorofillban és karotinoidokban. Állítólag az összes növény közül a chlorella tartalmazza a legtöbb klorofillt.
Egyik fő felhasználási területe a szervezet méregtelenítése, azon belül is elsősorban a nehézfémektől való megszabadulás. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a chlorella képes lehet biztonságosan eltávolítani a szervezetből a lerakódott méreganyagokat, vegyi anyagokat és nehéz fémeket. Legutóbbi kutatások alapján a chlorella hatásosan javítja az inzulinérzékenységet is.
A chlorellával kezelt terhes nők esetén jelentősen enyhébb mértékű vérszegénységet figyeltek meg, mint a kontroll csoportnál. A chlorella táplálék kiegészítő hasznos lehet , mint természetes folsav, B-12 vitamin és vas forrás, így vértisztító, vérfrissítő hatással is bírhat. A klorofill és a hemoglobin kémiai szerkezete nagyon hasonló, ezért gyakran növényi vérnek is szokták nevezni. A chlorella az egyik leggazdagabb természetes magnézium forrás a szervezet számára. A magnézium nélkülözhetetlen a szívműködéshez, az immunrendszer működéséhez, a vérnyomás és a vércukor szabályozásához, az izmok erősítéséhez és ellazításához, a stroke megelőzéséhez és a mentális egészséghez.
A chlorella segíthet kigyógyulni a különféle sérülésekből és fekélyekből, ill. védelmet nyújthat a szabadgyökökkel szemben.
Csornay Kinga
Természetgyógyász
naturpiac.hu
vitaminspecialista.hu