Rendben tartja a koleszterinszintet, javítja a keringést, csökkenti az érelmeszesedést.
A tökmagolaj értékes táplálék, nem véletlenül hívják zöld aranynak. Régóta szerves része a népi gyógyászatnak, mostanában egyre inkább felkapott a fogyasztása. A tökmagból hidegen sajtolják, gasztronómiai szempontból is igazi kuriózum. Nagyon jó íze van, de az egészségtudatos táplálkozásban is fontos szerepet játszhat. Gazdag telítetlen és többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavakban, Omega-3 zsírsavakban, de rengeteg ásványi anyag (kalcium, kálium, magnézium, cink, réz, vas) és vitamin (B-, D- és E-vitamin) is megtalálható benne.
A tökmagolaj rendszeres fogyasztása az egész szervezetre jótékony hatással van.
Csak megbízható forrásból vásároljunk tökmagolajat, és csak hidegen sajtoltat. Hő hatására elveszíti értékes összetevőit, ezért legjobb, ha salátákhoz adjuk, vagy szendvicsre, krémlevesekbe csöpögtetjük. De reggel, felkelés után egy kis kanállal elfogyasztva még az emésztésünkre is jótékony hatással lehet. Megszüntetheti a puffadást, az émelygést vagy a reflux tüneteit, segítheti a máj méregtelenítő munkáját.