A felelősséggel gondolkodók lapja!
Megrendelem Már előfizető vagyok

Napi egy alma elég lehet az Alzheimer kór kialakulásának megakadályozására!

Tudományos bizonyítást nyert az az ismert mondás, hogy „napi egy alma, az orvost távol tartja”.

Dr. Vincent Candrawinata élelmezéskutató szerint jó bizonyítékok vannak arra, hogy a rendszeres almaevés javítja a memóriát és csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát. – írja a dailymail
A sydney-i kutatóorvos szerint, ha rendszeresen eszünk almát, az „segíthet emlékezni arra, hová tetted az autókulcsokat.
A gyümölcs gazdag fenolokban, például flavonoidokban, amelyek csökkenthetik az Alzheimer-kór kockázatát azáltal, hogy megvédik az agyat a káros anyagoktól.
A flavonoidok sok más gyümölcsben és zöldségben is megtalálhatók, és erős antioxidáns hatásúak is, amelyek csökkenthetik a depresszió és a szorongás tüneteit.
Dr. Vincent Candrawinata szerint a most végzet kísérlet remek bizonyítékot szolgáltatott arról, hogy a rendszeres almaevés javítja a memóriát és csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát.


Egy 2800 főből álló, ötven éves kort betöltött résztvevők bevonásával készült amerikai tanulmány azt találta, hogy azoknál, akik flavonoidban kevésbé gazdag ételeket fogyasztanak, 20 év alatt kétszer-négyszer nagyobb valószínűséggel alakul ki Alzheimer-kór és a kapcsolódó demencia.

„A flavonoidok olyan fenolos vegyületek, amelyek a gyümölcsökben, például az almában és a körtében, valamint a zöldségekben, például a kelkáposztában és a spenótban fordulnak elő. A csokoládéban és borban is megtalálhatóak! Ezek a vegyületek, ha megfelelően felszívódnak, jótékony hatással vannak egészségünkre” – mondta.

Tanulmányok kimutatták, hogy a flavonoidok és flavonolok rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatának csökkenésével.  Az alma rendszeres fogyasztása fontos vitaminokat és ásványi anyagokat adhat a szervezetnek, amelyek megvédik az agysejteket a neurotoxicitástól, ami ilyen neurodegeneratív rendellenességekhez vezethet.

„Neurotoxicitásról akkor beszélünk, ha a szervezet idegrendszere természetes vagy ember által előállított mérgező anyagok hatásának van kitéve, és megváltoztatja az idegrendszer normál tevékenységét. Végül ez az agyi neuronok megzavarásához vagy elpusztulásához vezethet.”

Neurotoxicitás léphet fel a kemoterápiában, sugárkezelésben, gyógyszeres kezelésben használt anyagoknak való kitettség eredményeként, vagy akár nehézfémeknek, például higanynak és bizonyos élelmiszer-adalékanyagoknak, peszticideknek, ipari és tisztító oldószereknek és kozmetikumoknak való kitettség eredményeként.
A klinikai táplálkozási szakértő hozzátette, bár az Alzheimer-kórra jelenleg nincs gyógymód, csak a betegség kialakulásának esélyét van módunk csökkenteni.  

„Elképesztő belegondolni, hogy egy olyan egyszerű gyümölcs, mint az alma, ilyen fontos szerepet játszhat az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatának csökkentésében."

A gyümölcsök és zöldségek rendkívül jótékony hatással vannak a mentális egészségre, és azok az emberek, akik gyakran fogyasztanak nyers gyümölcsöt és zöldséget, kisebb valószínűséggel szenvednek a depresszió és a szorongás tüneteitől.