A felelősséggel gondolkodók lapja!
Megrendelem Már előfizető vagyok

Hogyan töltsük fel kertünk tápanyagraktárait vegyszerek nélkül?

Akár magaságyásokban, akár szabadföldön kertészkedik az egészséges, bőséges termés titka a talaj tápanyagkészleteiben rejlik. Ha a termőtalaj gazdagon tartalmaz mikro- és makro elemeket, a növények, palánták szépen fognak fejlődni és egészséges terményekkel látják el az egész szezonban.

Komposzt használatával: Ha van komposztálója, a tavaszi ültetések előtt juttassa ki a tápanyagokban gazdag korhadékot. Attól függően, hogy talajmozgatásos (ásás, kapálás) vagy úgynevezett no-till (talajforgatás nélküli, direkt ültetéses) technológiával termeszt a kertjében: szórja ki az érett komposztot a tetejére, vagy dolgozza be a felső talajrétegbe.

Szervestrágya granulátumokkal: mivel egyre kevesebb a háztáji állattartás, nehéz tiszta, kártevőmentes trágyához hozzájutni. Erre nyújt kényelmes és biztonságos alternatívát a feldolgozott állati szervestrágya pellett. Akár csirke (pl. Italpollina), akár marha trágyát (pl. Tribu) választ, forgassa be a talajba, vagy szórja közvetlenül a vetett, palántázott haszonnövény ültetőgödrének aljába. Mivel ezek a trágyák fel vannak dolgozva, nem égetik meg a zsenge gyökereket.  

Humuszpótlással: a humusz a legkönnyebben felvehető, komplex tápanyagforrás, ami nem csak a növényt, hanem a talajéletet is táplálja.  Napjainkra a talajok humuszkészletei erőteljesen megfogyatkoztak a túlművelés miatt, így rendszeres pótlása javasolt. 

Többféle humuszkészítmény érhető el a gazdaboltok kínálatában. Vannak folyékony oldatok és granulátumok. Oda kell azonban figyelni az adott készítmény huminsav tartalmára, illetve az előállítási módjára. A vízoldékony, úgynevezett hidrolizált készítmények vízzel érintkezve azonnal oldódnak, és bekerülnek a talaj és a növény közötti tápanyagkörforgásba mint a Humin Garden . Ezzel szemben a hagyományos, őrlési technológiával előállított humuszpótlók oldódása lassú (sokszor nem is teljes körű), hatásuk pedig késleltetett.

A humuszpótlás egész évben többször ajánlott, szórással, beöntözéssel ( Humin Garden granulátum) lombtrágyaként permetezéssel mint a  Humin Garden Sol oldat, amit a kultúrnövények bőséges, ízletes terménnyel hálálnak meg. A természetes tápanyagok használata igazi ásványi anyagokkal és vitaminokkal tölti fel táplálékunkat.

Mulcsolással: noha a mulcsolást elsősorban inkább a talajtakarás (és így a hő- és nedvességszabályzás) miatt ajánlom, nem szabad elfelejteni, hogy a természetes mulcsoló anyagok mint a fűnyesedék, vagy a faapríték idővel szépen elkorhadnak, feltárva a talajélet és a növények számára a bennük rejtőző értékes szerves tápanyagokat.

Ahogyan az legjobb minőségű, erdei talajok esetében is, a lehulló növényi részek (falevelek, ágak, törzsek) idővel összerokkannak, korhadni kezdenek majd végül értékes humuszréteggé válnak (ha nem bolygatjuk). Ugyanez a rendszeres mulcsolással a konyhakertjében is elérhető, ha talajforgatásmentesen kertészkedik.

 

Személy szerint a konyhakert esetében is azt javaslom, hogy törekedjünk erre a módszerre, mert így néhány év alatt rendkívül sokat lehet javítani a talajminőségen, ami meg fog látszani a kert hozamán is.

Az egészséges talajban élő növények erősek, ellenállóak a betegségekkel és kártevőkkel szemben, így akár teljesen vegyszermentessé tehető a növénytermesztés.

Bizonyára Ön és a családja is szeretne egészséges, vegyszermentes ételeket fogyasztani. Ehhez a megbiztosabb megoldás, ha saját maga termeszti meg az alapanyagokat!

Használjon szerves anyagokat és  Humin Garden természetes tápanyagforrást a konyhakertben, hogy megtapasztalja a kertészkedés igazi sikereit az ínycsiklandozó zöldségek és gyümölcsök betakarításával!

 

Vegyszerektől és műtrágyáktól mentes, egészséges konyhakertet kíván:

Molnár Gábor Éva

-          kertészmértnök