A felelősséggel gondolkodók lapja!
Megrendelem Már előfizető vagyok

13 halálos növény, amely a Te kertedben is nőhet!

Szépek, de veszélyesek, ezért nem árt körültekintően bánni velük!

Gyűszűvirág

Ezek a gyönyörű harang alakú színpompás virágok teljesen ártalmatlannak tűnnek. Viszont egy olyan vegyületet tartalmaznak, amely a szíve léktelenség kezelésére szolgáló gyógyszerek fő hatóanyagaként ismerünk. Már kevés mennyiség is olyan erős hatást váltját ki, mint pár szem gyógyszer, ezért a csak olyan helyre ültessük, ahol kisgyermekek nem férhetnek hozzá, hiszen számukra akár végzetes is lehet.

Rebarbara

A rebarbara szára finom és ízletes saláták, kompótok és sütemények alapanyaga, viszont a levelét veszélyes elfogyasztani. Magas oxálsav tartalma súlyosan károsítja a veséket.

Lila akác


Szerencsére ez a gyönyörű növény az emberekre nem jelent veszélyt, de a kutyák és lovak számára végzetes lehet, hiszen toxinjai súlyos tüneteket okozhatnak, az egyik órákig tartó hányást, nagyobb mennyiség elfogyasztásánál, pedig akár szívrohamot, légzésbénulást is, a másik két toxinja pedig az idegrendszerre hat, rohamokat, görcsöket idéz elő.

Dieffenbachia vagy buzogányvirág

Ez a népszerű szobanövény halálos lehet. Az egész növény mérgező. Tejnedve bőr- és nyálkahártya irritációt, szájüregi duzzanatokat, nyelési nehézségeket okoz.

Liliom

A népszerű liliom is veszélyes. A legnagyobb veszélynek a gyerekek és a macskák vannak kitéve, emiatt rájuk nagyon oda kell figyelnünk. A mérgezés tünetei a hasfájás, hidegrázás, hányás, émelygés és hasmenés. Extrém esetben halál is bekövetkezhet. Mivel a fehér liliom fogyasztása után félelmetes reakciók jelentkezhetnek, ezért orvosi segítségre van szükség.

Nárcisz

Ez a gyönyörű kerti virág elsősorban a kisigyermekekre és a házikedvencekre veszélyes. A növény leve bőrizgató hatású (kipirosodást, viszketést okozhat), de mérgezések többnyire abból adódnak, hogy hagymáját a vöröshagymával tévesztik össze.
Elfogyasztva hányás, hasmenés, verejtékezés, rosszullét, ájulás és bénulási tünetek jelentkezhetnek.

Hortenzia

A hortenziával is óvatosan kell bánni, hiszen nem akármit, hanem cianidot tartalmaz. Igaz nem nagy mennyiségben, de például, ha a kutyánk unalomból vagy kíváncsiságból megrágcsálják a növény leveleit, könnyen végzetes is lehet. Bár az emberre nem jelentenek veszélyt, a levelek vagy virágok bizonyos mennyiségen felüli elfogyasztása az állatoknál hányást, hasmenést és levertséget okozhat.

Leander

A kisgyermekes családok azonban legyenek óvatosak vele: már egy kis mennyiségű virág elfogyasztása is veszélyes lehet. A szervezetbe kerülve a leander minden része rendkívül mérgező; még a növény elégetésekor keletkező füst is toxikus. A mérgezés tünetei közé tartozik a kiszáradás, a láz, a lelassult szívverés, a remegés, de még halálhoz is vezethet.

Rhododendron

Az egész növény nagyon mérgező - a virág, a szár vagy a levél lenyelése hasi fájdalmat, nehézlégzést, bénulást, kómát és akár halált is okozhat.

Angyaltrombita

Hazánkban is igen nagy népszerűségnek örvend: kertbe kiültetve valamint dézsás növényként egyaránt tartható. Gondozása után mindenképpen alapos kézmosás javasolt, hiszen mérgezést okozhat. A növénynek minden része mérgező, erősen narkotikus hatású. Az indiánok bódító italt főztek leveléből és terméséből, a mexikóiak pedig jóslásra használták törzsi szertartásokon.

Tiszafa

Ez az egész növény mérgező, de a magok a legmérgezőbbek. Az alkaloidok az egész tiszafákban görcsöket, bénulást, és szélsőséges esetekben szívelégtelenséget okozhatnak.

Filodendron

Ez a szobanövény erősen irritálhatja a bőrünket és a nyálkahártyát, ami torokdagadáshoz vezethet, légzési nehézségekkel, égési fájdalmakkal és gyomorpanaszokkal kísérve. Bár ritkán okoz súlyos reakciókat, ezért jobb a kisgyermekektől és a háziállatoktól távol tartani.

Fagyöngy


Ez a parazita növény erősen mérgező. Bogyói emésztési problémákat, szívritmus zavart okoznak. Nagyobb mennyiségben erősen hallucinogén, és akár légzésbénulást is okozhat.

forrás