A felelősséggel gondolkodók lapja!
Megrendelem Már előfizető vagyok

Nyáron nehezebben működik – emésztést elősegítő gyógynövények és fűszerek

nyaronKözismert, hogy a nagy nyári melegben kevesebb táplálékot igénylünk és a könnyebb ételeket helyezzük előtérbe. Ennek oka, hogy a sokszor trópusi jellegű hőségben lelassul az emésztés, csökken az étvágy. Az sem véletlen, hogy a nálunk melegebb éghajlatú országokban a több gyümölcs és zöldség fogyasztása mellett, intenzívebben és többféle növény felhasználásával fűszereznek. Az alábbiakban emésztést elősegítő gyógynövényeket és fűszereket szeretnék ismertetni.



Közismert, hogy a nagy nyári melegben kevesebb táplálékot igénylünk és a könnyebb ételeket helyezzük előtérbe. Ennek oka, hogy a sokszor trópusi jellegű hőségben lelassul az emésztés, csökken az étvágy. Az sem véletlen, hogy a nálunk melegebb éghajlatú országokban a több gyümölcs és zöldség fogyasztása mellett, intenzívebben és többféle növény felhasználásával fűszereznek. Az alábbiakban emésztést elősegítő gyógynövényeket és fűszereket szeretnék ismertetni.



Ezek a gyógynövények keserű ízükkel, aromás illóolajaikkal étvágygerjesztők. Éhségérzetet okoznak, mert serkentik az emésztőmirigyek működését, gyorsítják a gyomor és bélmozgást. Az egyik ilyen növény a rendkívül sokoldalú kamilla. Jelen esetben nem csak étvágygerjesztő, hanem az emésztést is segíti. A hasmenés, bélgyulladás, gyomorfekély házi kezelésében szintén előnyösen használható.



A fehér ürömfű kiváló étvágyjavító hatása mellett jó szélhajtó, emésztés javító. A legtöbb aperitifként használt keserű likőr, vermut alapvető fűszere. A készítményekben szívesen kombinálják egyéb fűszerekkel, melyek egyben gyógynövények is. Gyakori kísérői a szegfűszeg, fahéj, keserű- és édes narancshéj, citromhéj. Ezek a növények az étvágyjavítás mellett elősegítik a gyomorsav termelését. Tudnunk kell, hogy a keserűanyag-tartalmú teát vagy aperitifet mindig legalább fél órával az étkezés előtt kell fogyasztani, mivel a hatásmechanizmus kialakulásához időre van szükség. Étkezés közben fogyasztva nem fejtik ki hatásukat.

Komolyabb emésztési problémáknál a kifejezetten keserű sárga tárnics, ezerjófű, benedekfű és articsóka ajánlható. Hatást fejtenek ki a májban az epesavak termelésére és az epefolyást is fokozzák. A Gyógyfű Kft articsóka- borsmenta kombinációja kevésbé keserű, hatása viszont erősebb. Végezetül a szélhajtó, puffadásgátló kömény, édeskömény, ánizs, citromfű, borsmenta és gyömbér kellemes fogyasztású gyógyteák, melyeket felnőttek és gyermekek egyaránt fogyaszthatnak.



Lukács Gábor

minőségbiztos

www.gyogyfu.hu

Gyógyfű Kft