A felelősséggel gondolkodók lapja!
Megrendelem Már előfizető vagyok

Mit fogyasszunk az immunrendszerünk megerősítésére?

Az immunrendszerünk olyan sejtek tömegéből áll, amelyek folyamatosan védik szervezetünket a különböző külső behatásoktól, kórokozóktól, köztük a vírusoktól, baktériumoktól.

Az immunrendszer egészséges működésének fenntartása egész évben kulcsfontosságú a fertőzések és betegségek megelőzésében. Az egészséges életmód, a megfelelő minőségű ételek fogyasztása, valamint az elegendő alvás és a testmozgás a legfontosabb módja az immunrendszer erősítésének.
Ezen kívül a kutatások kimutatták, hogy táplálkozásunk bizonyos vitaminokkal, ásványi anyagokkal, gyógynövényekkel és más anyagokkal történő kiegészítése javíthatja az immunválaszt és ez által segítheti a különböző betegségek megelőzését.

Hogy melyek ezek? Íme a legjobbak!
1. D-vitamin: 2019-ben több mint 11 ezer embernél végzett randomizált vizsgálat során kimutatták, hogy a D-vitamin pótlás jelentősen csökkentette a légzőszervi fertőzések kockázatát azoknál az embereknél, akiknél ez a vitamin nem állt megfelelő mennyiségben rendelkezésre. Pótlásra az őszi-téli időszakban napi 1000–4000 NE D3-vitamin fogyasztása javasolt.
2. Cink: Az idősebb felnőtteknek akár 30%-a is cinkhiányosnak tekinthető. Napi 75mg cink bevitele több mint 500 betegen végzett klinikai vizsgálat alapján átlagosan 33%-al csökkentheti a megfázás időtartamát. A hosszabb távú cink fogyasztás egészséges felnőttek számára napi 40 mg-os mennyiségig teljesen biztonságos.
3. C-vitamin: Ez a vitamin a legismertebb és legközkedveltebb immuntámogatónk. Az eddigi kutatási eredmények alapján a C-vitamin csökkentheti a felső légúti fertőzések időtartamát és súlyosságát, ideértve a megfázást. Rendszeres szedése akár 50% -kal csökkentette a magas fizikai stressz alatt álló egyének közönséges megfázásának előfordulását, ideértve a maratoni futókat és a katonákat is. C-vitaminból a napi bevitel életkortól és táplálkozási szokásoktól függően 250 és 1000 mg között javasolt, maximum napi 2000 mg.
4. Gyógygombák: Egészséges önkéntesek bevonásával végzett klinikai vizsgálat során bebizonyították, hogy a shiitake gomba fogyasztása 4 hét alatt akár megduplázhatja a természetes ölősejtek (NK-sejtek) számát, így egyértelműen igazolttá vált a shiitake gomba immunrendszer erősítő hatása. Emellett a ganoderma és a cordyceps gomba immuntámogató hatása is bizonyított. A ganodermát akár tea, akár kávé formájában is tudjuk fogyasztani szervezetünk őszi-téli megerősítésére. Ami viszont nagyon fontos tudnivaló, hogy csak bio minősített gyógygombát érdemes fogyasztani.
5. Astragalus (csüdfű): Gyógyászati szempontból a gyökérzet tekinthető a leghasznosabbnak, melyből speciális eljárással kivonatot készítenek. Az astragalus gyökér kivonata javíthatja az immunrendszer működését és csökkentheti a fáradtságot.
6. Echinacea: A bíbor kasvirág számtalan pozitív hatással rendelkezik, az egyik legnépszerűbb immuntámogató gyógynövényünk. Több klinikai vizsgálat is igazolta, hogy a bíbor kasvirág enyhíti a felső légúti fertőzések tüneteit és a betegek gyorsabban gyógyulnak meg.  
7. Propolisz: Méhek állítják elő, lenyűgöző immunerősítő hatású és antivirális tulajdonságokkal is rendelkezik. A propolisz tartalmú szopogató tabletták kicsik és nagyok között is igen népszerűek, mellesleg finomak is.
8. Szelén: Kimutatták, hogy a szelén hiánya növeli egyes vírusos betegségek kialakulásának kockázatát, ugyanis nélkülözhetetlen mikroelem az immunrendszer számára.
9. Fokhagyma: Erős gyulladásgátló és vírusellenes tulajdonságokkal is rendelkezik. A hagyományos fehér fokhagyma mellett a kellemetlen szagoktól mentes feketét is sokan választják.
10. B-vitaminok: a B-6 és a B-12 kiemelten fontos az egészséges immunválasz kialakításában.

Immuntámogató készítmények széles választékát találja a Vitaldepo Webáruházban: vitaldepowebaruhaz.hu

VITALDEPO TIPP:
13 immuntámogató hatóanyagot (pl. 3000NE D-vitamin, 500mg nyújtott hatású C-vitamin, B-vitaminok, echinacea, béta-glükán, vas, cink, szelén stb) tartalmazó HX Immunity!