Azokat az ételeket nevezzük szupertáplálékoknak, melyek különösen gazdag tápanyagtartalmuknak köszönhetően segítenek a betegségek leküzdésében és lassítják az öregedési folyamatokat. A szupertáplálékok esszenciális vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, antioxidánsokat és enzimeket stb. tartalmaznak, melyek egyre kevésbé vannak jelen a mindennapi ételeinkben. Ezeket a zöldségeket, gyümölcsöket és magvakat az emberiség már évezredek óta használja a betegségek megelőzésére vagy gyógyítására, étkezési szokásaink megváltoztak. Nincs időnk teljes értékű ételek készítésére, egyszerűbb a fagyasztott, előre elkészített, feldolgozott ételekhez nyúlnunk. Egyre több orvos és dietetikus egyetért abban, hogy ezen ételek nem tartalmazzák teljes mértékben a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat.
Egészségünk megőrzéséhez érdemes tehát napi szinten beépíteni étkezésünkbe ezeket a szupertáplálékokat, melyek rendszeres fogyasztása pozitívan befolyásolja életminőségünket.
Acai por
Az acai bogyó (ejtsd: ászáj) egy brazil pálmaféle gyümölcse, mely antocianinokban és antioxidánsokban gazdag, mely hozzájárul az egészséges szívműködéshez. Nagyon gazdag fehérjékben, vitaminokban és Omega 6 és 9 zsírsavakban is, melyek a szív- és keringési rendszerünket védik. Az öregedési folyamatok lassításában is jelentős szerepet játszik.
Kendermag fehérje por
A kendermagban található fehérje az emberi szervezet számára a leginkább hasznosítható növényi eredetű fehérje. Könnyen emészthető, nagyon gyorsan felszívódik és mind a 21 aminosav megtalálható benne. Elsőrendű energiaforrás, sportolóknak nélkülözhetetlen. Vitaminokat és ásványi anyagokat is jelentős mennyiségben tartalmaz.
Maca por
Dél-Amerikában honos, a perui Andok magaslatain termesztett erősítő és energetizáló növény. Gyökerét szárítás után megőrlik, ezt fogyasztjuk.
A petefészkek működését szabályozva segít a menstruációs zavarok valamint a változókori problémák kezelésében. Gyakran emlegetik természetes hormonszabályzóként is, melyet adaptogén tulajdonságainak köszönhetünk.
Camu camu por
A camu camu fa az Amazonas vízgyűjtő medencéjének tápanyagokban gazdag talaján nő.
Gyümölcse több természetes formában előforduló C-vitamint tartalmaz, mint bármely más ismert növény a világon. Segít többek között a vírusok elleni harcban, herpeszek, afta, övsömör esetén a gyorsítja a gyógyulást illetve a tünetek visszahúzódását. Ezen kívül ismert még immunerősítő, ínyvédő hatásáról, használják asztma estén.
Chlorella por
A chlorella egy nagyon erős zöld színű édesvízi alga. Jelenlegi ismereteink szerint a chlorella a legmagasabb klorofill tartalmú növény bolygónkon. Ennek köszönhetően méregtelenítő hatású, a nehézfémek szervezetből való kivezetését segíti. Magas rosttartalma fokozza a bélműködést, kitisztítja a bélrendszert, így elősegítve a tápanyagok felszívódását.
Fogyókúrázóknak különösen ajánlott, mert csökkenti az étkezések közötti éhségérzetet.
Spirulina por
A spirulina egy édesvízi kék-zöld mikro alga, mely rendkívül magas klorofill tartalmának köszönhetően kedvezően befolyásolja az emésztést és az anyagcsere működését. Nevét spirál alakjáról kapta.
A chlorellához hasonlóan nagyon magas a növényi fehérje tartalma. Vitaminokban, aminosavakban, ásványi anyagokban, nyomelemekben és enzimekben gazdag, immunrendszerünk nagyszerű segítője.
Guarana por
A guarana egy örökzöld kúszónövény, mely az Amazonas esőerdeiben őshonos. Jelentős mennyiségű guaranint tartalmaz. Hatása hasonlít a kávéhoz, azzal a különbséggel, hogy 6-8 órán át tartó frissességet biztosít. Használják étvágycsökkentésre, fáradtság, hasmenés és másnaposság ellen is. Sportolók körében zsírégető tulajdonsága és teljesítménynövelő hatása miatt népszerű.
Jól alkalmazható a menstruációs panaszok (görcsök) csökkentésére, a premenstruációs panaszokkal összefüggő fejfájásra, migrénre.