A felelősséggel gondolkodók lapja!
Megrendelem Már előfizető vagyok

Kóstoltad már? Ezt bátran rágcsálhatod!

Már csak azért is, mert számos jótékony hatása bizonyított, emellett annak is megfelelő elfoglaltságot biztosít, aki valamilyen foglalatosságot, pótcselekvést, vagy csak egy kis csemegét keres.

Kevésbé népszerű rágcsálnivaló, mint mondjuk a napraforgómag vagy a mogyoró, pedig a tökmag igen fontos szerepet tölthet be az egészséges táplálkozásban. A magban lévő 45%-os linolsav, valamint fitoszterin tartalomnál fogva elsősorban a hólyag- és prosztatabetegségek gyógyszereként tartják számon, de magas esszenciális zsírsav tartalma fokozott védelmet nyújt a szívinfarktus kialakulása ellen is.

Ezen túlmenően jelentős mennyiségű E-vitamin és szelén található benne, amelyek antioxidáns és gyulladásgátló hatást váltanak ki a szervezetben. A tökmagban olyan proteáz-inhibitorok is vannak, amelyek gátolják a béltraktusban a vírusok és a baktériumok aktivizálódását. A nyers tökmagból sajtolt zöldes árnyalatú olaj kifejezetten finom, aromás. Zsírtartalmának 57%-át többszörösen telítetlen zsírsavak teszik ki. Egyébként a jól kiszárított tökmag a földimogyoróval ellentétben nyersen is fogyasztható.

A legjobb a marhatökből kiszedett friss tökmag, amit azonnal megpirítva, téli estéken fogyasztottak az emberek, elejét véve számos betegségnek.

MILYEN BETEGSÉGEKNÉL SEGÍT?

Köszvény: Zsírtartalmának köszönhető a tökmag vértisztító hatása, így a köszvény kitűnő ellenszere.

Orsógiliszta és galandféreg ellen is próbálja meg a tökmagot! Ez a leghatásosabb módja annak, hogy kiűzzük testünkből a veszélyes élősködőket.

Prosztata megnagyobbodást a helytelen táplálkozás is okozhatja. Régen sokkal több magvat, magvas ételt fogyasztottak, amelyeket mára szinte teljesen elfejtettünk. Amíg a tökmagot rendszeresen ették az emberek, ez a betegség szinte ismeretlen volt.