A felelősséggel gondolkodók lapja!
Megrendelem Már előfizető vagyok

Ezt nem biztos hogy meginnád! A világ legdrágább kávéja macskaürülékből készül.

Kilója körülbelül 300 ezer forintba kerül, egy csésze kávé ára nagyjából 15 ezer forint

Indonézia, Szumátra, Jáva szigetén terem az igazi kávébab, amit nem emberek, hanem egy cibetmacskaféle, a maláj pálmasodró szüretel le. A bundás jószág csak a legízletesebb terméseket harapja le az ágakról. A kávészemek aztán végighaladtak az emlős emésztőrendszerén, végül bogyók formájában távozik onnan. Ezután az élelmes kávétermelő munkások összeszedik a salakanyagnak tűnő kincset, lemossák, enyhén megpörkölik, és kilóját nagyjából ezer amerikai dollárért dobják piacra.

A világ egyik legdrágább és legegzotikusabb kávéja a Nagy-Szunda szigetekről származik. Furcsa történetét már a neve is jelzi: a „Kopi” indonéz nyelven kávét jelent, a „Luwak” pedig a közönséges pálmasodró neve.
A pálmasodró nyersen fogyasztja el a kávébabot, amikor az még vörös színű. Csak a puha héját emészti meg; a többi áthalad bélrendszerén, majd az állat kiüríti. A különleges kávészemeket kereső dolgozók kézzel válogatják ki az aranyat érő végterméket az ürülékből.

A Kopi Luwak rajongói szerint ez a nem túl szalonképes, ám annál természetesebb gyártási folyamat adja a kávé különleges zamatát. Egy kiló ebből az indonéz csodából 1320 dollárba kerül, és ahol lefőzve kaphatunk ilyen különlegességet, ott egy csésze Kopi Luwak ára minimum 50 dollár.
A világhír egy Mark Mountanous nevezetű kávéforgalmazónak köszönhető, aki Jáva szigetén járva vette a bátorságot, és belekóstolt a helyi specialitásba. A világ legkomplexebb kávéjaként jellemezte a kávét, melyet a cibetmacska emésztőrendszerében végbemenő természetes folyamatnak tulajdonít.
A világ legexkluzívabb kávéfajtájáról csupán néhány száz kiló készül évente. Ennek nagy részét Japán vásárolja fel

Egy kanadai élelmiszerkutató utánajárt, miként lehetne más módon előállítani a világ legdrágább kávéját.
Azt tapasztalta, hogy az emésztés során darabokra töredeznek a kávészemekben található fehérjék, ami jelentősen hozzájárul a kávé ízminőségéhez. Más fehérjék pedig teljesen kioldódnak a szemekből, így csökken azok keserűsége.

Azt is felismerte, hogy az állatok bélrendszerében lezajló folyamat lényegében megegyezik a kávé úgynevezett nedves feldolgozása során ismétlődő enzimatikus emésztéssel. Ráadásul mind a természetes, mind a mesterséges feldolgozásban ugyanolyan tejsavas baktérium vesz részt.
A kutató biztos abban, hogy mesterségesen is tökéletes Kopi Luwakot lehetne előállítani, azonban mégsem valószínű, hogy erre sor kerül. A Kopi Luwak ugyanis éppen azért adható el olyan drágán, mert a vásárlóknak fontos az a momentum, hogy italuk megjárta már egy macska alfelét is.

A világ legdrágább kávéja a Black Ivory Coffee. Akár még a Kopi Luwaktól is drágább,  1.100 dollárba is kerülhet a kilónkénti ára. A cibetmacska helyett, a kávébabok itt a Thai elefántok emésztőrendszerén haladnak át először, mielőtt feldolgozásra kerülnének.