A felelősséggel gondolkodók lapja!
Megrendelem Már előfizető vagyok

Az egészség hófehér virága a teáskannában!

Az akác a tavasz végén virágzik, de bódító édes illatával már a nyarat idézi. A fehér virágok nem csak szépek, de kimondottan finomak is. Akár önmagában elrágcsálva, de süteménybe töltve, limonádénak is kiváló. A méhek szorgos munkájának köszönhetően az akácméz pedig a legfinomabb csemegék közé tartozik.

De az akácvirág nem csak ínyencség, hatékony gyógynövény is. Teaként elkészítve hatékonyan enyhíti az emésztőszervi megbetegedések tüneteit, étvágyjavító, gyulladáscsökkentő hatású.
Ahhoz hogy kihasználjuk az akácban rejlő gyógyerőt friss vagy szárított virágot használjunk. Az akác hatóanyagai a virágában találhatók.: akacint, robinint, flavonoid glikozidokat, valamint kis mennyiségben illóolajat is tartalmaz. A legnagyobb hatóanyag koncentráció a még nem teljesen kinyilt, bimbós virágokban található, ezért érdemes ezeket gyűjteni.
 Ha magunk gyűjtjük, csak olyan helyről szedjük, ahol nem végeztek vegyszeres permetezést, és messze esik a forgalmas utak szmogos levegőjétől. A begyűjtött akácvirágot terítsük ki egy újságpapírra, tegyük ki a napra míg egyenletesen megszárad, majd morzsoljuk bele sűrű szövésű vászonzsákba, és akasszuk fel egy jól szellőző kamrába.

Akácvirág tea elkészítése:

Az akácvirág tea elkészítése egyszerű, érdemes egyszerre több csészével készíteni.
Vegyél 3 teáskanálnyi szárított vagy 5 teáskanálnyi friss akácvirágot. Forralj fel 2-3 csésze vizet egy lábasban. Ha a víz felforrt, vedd le a tűzről, és add hozzá az akácvirágot a forró vízhez.
Fedd le a lábast, és hagyd állni 10-15 percig. Ezzel biztosítod, hogy az akácvirág hatóanyagai kioldódjanak.
Miután a tea kész, szűrd le.
Édesítheted a teát mézzel vagy más természetes édesítőszerekkel ízlés szerint. Melegen vagy hűtve is fogyaszthatod. Ha gyomorpananaszokat szeretnél enyhíteni akkor hidegen, vagy szobahőmérsékleten, torokfájás esetén pedig jó melegen érdemes fogyasztani.

Számtalan betegségre gyógyír az akácvirág tea

Az akácvirág tea serkentheti az emésztést és javíthatja az étvágyat. Emésztési problémák, például puffadás, gyomorégés és székrekedés esetén is alkalmazható. Az étkezések előtt fogyaszd el a teát.

Akácvirággal kezelhetünk asztmás tüneteket, köhögést, megfázást vagy enyhébb mandulagyulladást is. Legalább három héten keresztül igyunk naponta 2-3 csésze forró akácvirágteát.

Az akácvirág nyugtató hatása miatt segíthet enyhíteni az ideges feszültséget és a szorongást. A tea elkészítését követően lassan kortyolgatva fogyaszd el, hogy segítse a relaxációt és a stressz csökkentését.

Az akácvirág teát inhalálva vagy öblögetve használhatod a megfázás és torokfájás enyhítésére