A felelősséggel gondolkodók lapja!
Megrendelem Már előfizető vagyok

A legfinomabb lekvár, amit valaha kóstoltál

Az üde, friss ízű akácvirág dzsem elkészítése nem bonyolult feladat. Kezdők is bátran belevághatnak!

Hozzávalók:

1 kg tisztított akácvirág
1 csomag dzsemfix
0.5 kávéskanál nátrium-benzoát
1 evőkanál citromsav
3 citrom
50 dkg cukor

Elkészítés:

Első lépésként gyűjtsünk akácvirágot. Természetesen járműforgalomtól  távol eső helyről, hogy a lehető legkevesebb szennyeződés legyen a szirmokon. csípdessük le a virágokat a szárról, és áztassuk be hideg vízbe egy fél órára, hogy biztosan nem maradjon benne bogár. Mossuk át alaposan, csepegtessük le, majd a cukorral, 1 liter vízzel meg a feldarabolt citrommal együtt körülbelül 20 percig lassú tűzön főzzük. A tűzről levéve egy napig állni hagyjuk. Leszűrjük, jól kinyomkodjuk a virágokat, hozzáadjuk a dzsemfixet és újra felfőzzük, egészen addig, amíg sűrűsödni kezd. A végén hozzáadjuk a citromsavat, a mézet és a nátrium-benzoátot is.
Kis üvegekbe töltjük, és akár azonnal fogyaszthatjuk. Vaja pirítóssal a legfinomabb!