A kannabisz előnyeit több ezer éve dokumentálják. A történelmi könyvek és irodalom már Kr.e. 1500-2000-től írja le a kannabisz növény sok lehetséges jótékony hatását. A lehetséges terápiás hatásait Claudius Galen és Pedanius Dioscorides már az ókori Görögországban dokumentálta.
A kannabisz növény kémiai vegyületeket tartalmaz, amiket kannabinoidokként ismerünk, ez a csoport több mint 100 aktív vegyületből áll. Az emberi test kannabinoid receptorokat (CB1 és CB2) tartalmaz, amik az egész testben jelen vannak, és a kannabinoidok általi aktiválással közvetítik a fiziológiai folyamatokat.
Nagyon hosszú ideig a tetrahidro-kannabinol (THC) volt a legismertebb kannabinoid a tudatra gyakorolt hatása és pszichoaktív tulajdonságai miatt.
Mivel azonban a tudomány továbbra is halad előre, és további tanulmányokat végeznek, a kannabidiol vagy a CBD, lévén sokféle a gyógyászati felhasználása, izgalmas témává vált a kannabisz világában. Manapság a CBD a kannabisznövény valószínűleg egyik legfontosabb és legszélesebb körben alkalmazott vegyülete, főleg mivel nem-pszichoaktív, így élvezheted a lehetséges terápiás előnyeit anélkül, hogy hatással lenne a tudatodra.
A kannabidiol egy potens alkotóelem, amely egyre népszerűbb és elfogadottabb a társadalomban. Ezért itt az ideje megismerkedni a kannabidiol néven ismert természetes szuper élelmiszerrel.
Erős antioxidáns
Valószínű már hallottál az antioxidánsokról. Mindannyian elfogadjuk az antioxidánsok fontosságát, de ha esetleg nem hallottál volna róluk, akkor ezek alapvetően olyan anyagok, amelyek eltávolítják a testünkben jelenlévő/termelődő potenciális káros oxidáló anyagokat, mint például a szabad gyökök, vagy méreganyagok, amelyek akkor keletkeznek, amikor testünk energiát termel.
Az antioxidánsok fontosak egészségünk szempontjából. A C-vitamint és az E-vitamint az antioxidánsok királyainak nevezzük. A kannabidiolról már tudjuk, hogy erősebb antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik, mint a C-vitamin vagy az E-vitamin. Ezekről a kedvező antioxidáns tulajdonságairól a kutatások azt állapították meg, hogy valószínűleg felelősek a CBD gyógyászati hatásáért Alzheimer és Parkinson-kórral szemben azáltal, hogy megóvják az agysejteket a szabad gyököktől. A CBD ma sokféle termékben megtalálható, mint például CBD olajok, nasik, italok, élelmiszerek, állat tápok, különböző szépségápoló szerek és ott vannak még a CBD kozmetikumok is.
CBD a hosszú élettartam kulcsa
A Cannabis and Cannabinoid Research folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a kannabidiol (CBD) használata, nemcsak hogy biztonságos hosszú távon, de pozitív hatással lehet az élettartamra is.
A CBD toxicitásának és hosszú távú használat során kifejtett hatásainak kutatását célzó tanulmány során a Caenorhabditis elegans nevű féregtípust tanulmányozták, ami a talajférgek rendjébe tartozó, kb. 1 mm hosszú, talajban élő, átlátszó fonálféregfaj.
A tudósok 2-3 hetes élettartammal rendelkező férgeket tanulmányoztak. Azt figyelték meg, hogy a CBD nem mutatott semmiféle toxicitást fiziológiailag releváns koncentrációk esetén. Valójában a kontroll csoporthoz képest a CBD meghosszabbította a férgek átlagos élettartamát 18,3%-kal, és a késői stádiumú életaktivitást akár 206,4%-kal.
Bár a férgek nem gerincesek, így messze nem egyenlőek az emberrel, viszont a tudományos kutatások szerint ennek a fajtának a génjei akár 80% hasonlóságot mutatnak olyan területeken, mint például az emésztési, reproduktív, endokrin és neuromuszkuláris rendszerek.
Megjegyzendő, hogy semelyik alkalmazott dózis nem bizonyult halálosnak. Még ha extrém nagy dózisokban is alkalmazták.
A teljes élettartamuk során magas CBD dózisok alkalmazása sem volt negatív hatással a halálozás terén. A CBD még az embereknél alkalmazott „alacsony vagy közepes dózisokkal” egyenértékű dózisok esetén is hatékonyan csökkentette a különböző életkorral összefüggő tevékenységek romlását.
„Miközben öregedtek, úgy mozogtak, mint a fiatal állatok” – mondta Hunter Land, a Canopy Growth egyik vezető tudósa és igazgatója.” Ahelyett, hogy valami mérgezőt tapasztaltunk volna, az ellenkezőjét láttuk, a CBD inkább növeli az egészségügyi paramétereket.”
A kutatók szerint az ilyen kutatások fontosak a széles körben használt kendertermékek biztonságának meghatározása szempontjából.
További információ:
https://kenderter.eu